joi, 17 noiembrie 2011

DESPRE MINE

Ma numesc Ciobanu Bogdan, am varsta de 40 de ani, locuiesc in satul Grigoresti, comuna Siminicea, la o distanta de 15 km de orasul Suceava si am ca pasiuni columbofilia si apicultura.
Inca de mic copil am indragit porumbeii. Aveam porumbei de curte, guţani cum li se mai spune, care zburau afara si iarna deorece nu erau ulii. Acum porumbeii stau inchisi din luna septembrie pana in aprilie. Cele mai mari suparari le-am avut si le am in continuare din cauza acestor pasari rapitoare care de-a lungul timpului s-au hranit cu nenumarati campioni si pasari zburatoare foarte bune, iar de pui nu mai vorbesc, pentru ca mi-au rapit sute de exemplare. Locuiesc la 200 de metri departare de padure, o padure care se intinde pe cateva mii de hectare, fiind o zona ecologica pentru om dar in acelasi timp si un habitat excelent pentru uliul porumbar. Cel mai tare ataca incepand cu prima decada a lunii mai si pana la sfarsitul   lunii iunie, cand isi inţarca puii. In anul 2008 s-a defrişat o porţiune de padure unde era un brad uscat cu un cuib de ulii. Avea cuibul construit ca la barza şi cand am scotocit printre crengi am adunat peste 60 de cleme de concurs din cauciuc si vreo 15 inele. Asa ca multi cursieri de-ai nostri care nu se mai intorc acasa poposesc in guşile uliilor si puilor acestora.
                         Eu  impreuna cu fiicamea dupa Expozitia Columbofila Suceava 2008

Primii pui de porumbei voiajori mi i-am procurat in anul 1991, vreo 30 la numar, de la  domnul Buzincu Radu si toti erau descendenti din porumbeii adusi de el de la Stanuca Vasile din Tulcea. Tot in acelasi an am mai achizitionat cativa pui de la dl. Dr. Bilius Mircea.
Un an mai tarziu, Asociatia Columbofila Suceava organizeaza un plan de zbor peste munţii Carpaţii rasariteni, unde particip cu toţi porumbeii. Mi-aduc aminte si acum ce dezamagit am fost dupa zboruri, pentru că favoriţii mei au uitat să se mai intoarca acasa, iar eu stateam nedumerit şi ma intrebam: oare de ce?
In anul 1991, in toamna, cumpar un porumbel ceh prins de la concursuri care statea inchis de trei ani şi nu voia sa se imperecheze. Il mai ţin eu inchis vreo 6 luni incercand sa-l imperechez, dar degeaba. Hotarasc să eliberez porumbelul. Intr-o dimineaţă pleacă cehul meu si bun dus a fost. Se intoarce dupa doua saptamani si incepe sa cante. Era obosit tare. Nu-mi venea sa cred ochilor. Eram stupefiat. Porumbelul isi  alege o boxa, îi fura femela altuia, o porumbiţă pe care mi-o facuse cadou dl. Dr. Bilius Mircea, ca dar de nunta. Era o porumbita bălţată, reprodusa direct din porumbelul `2424`, campionul judeţului mai mulţi ani la rând.

                                                Aici alaturi de domnul Mihai Vasiliu

  Din această combinaţie se naşte o femela, 342308-92, careia i-am pus numele `PRIMA`, deoarece in anul 1994 ea a participat la concursurile de fond si a devenit:
-         prima mea norma la categoria fond;
-         prima pasăre la categoria fond pe asociaţie din acel an, cu 59 puncte;
-         prima pasăre suceveană cu punctaj sub 100 de puncte;
-         prima femelă de fond a României, inaintea ei clasându-se 5 masculi la expozitia de la Sibiu;
-         prima pasăre din Suceava care s-a clasat in primii 10 naţional la categoria fond;

Atunci cand ti se intampla sa deţii astfel de porumbei sportul columbofil ţi se pare mai usor. Am vândut acea femelă cu o suma frumuşică la acea dată, crezând ca voi scoate campioni pe bandă rulantă, dar timpul m-a adus cu picioarele pe pamânt si mi-a demonstrat ca porumbeii buni sunt foarte rari, precum perlele, iar dacă dintr-o familie de porumbei se nasc mai mulţi porumbei buni atunci ea este nepreţuită si nu trebuie să cautăm în altă parte. Sunt sute, mii de columbofili care nu au cunoscut gustul succesului. Acestia au ani multi de columbofilie şi muncesc in continuare cu aceeaşi ardoare ca la inceput, fiind convinşi ca vor da peste astfel de păsări care ii vor scoate din anonimat.

 
Fotografia de grup la o expozitie columbofila in 2001

Acest mascul ceh l-am imperecheat ulterior cu mai multe femele, dar cea mai buna cuplare s-a dovedit a fi cu o femela trestie din anul 1994 cumparată de la domnul Văcăreanu Dan, din Botoşani, care era reprodusă din doi porumbei originali de la prof. Vasiliu Mihai si avea in ea liniile Hector Desmet si Fabry. Din această combinaţie am reprodus-o pe `Batrana`, 029133-95, care a zburat bine la două concursuri catastrofale de la Gdansk ocupand loc 2 pe asociaţie la palmares Gdansk. Această femelă a fost cea mai bună pasăre de reproductie pe care am avut-o si a dat produşi de excepţie cu foarte mulţi parteneri cu care am imperecheat-o. Pentru prietenii mei columbofili acest cuvânt `Batrana`, era un apelativ supărător, deranjant, stresant, iar in momentul in care am vândut-o la unii li s-a luat o piatră de pe inimă. Deci la baza porumbeilor mei stă această femelă, plus un mascul, 96132-91, albastru, care era scos din doi porumbei aduşi de Buzincu Radu de la Stănucă Vasile din Tulcea si era 50% Stichelbaut, din celebrii 23119-84 - campion naţional la fond si 520-86 si 50%  Cattrysse.

                                                 O parte din porumbeii crescatoriei

De asemenea un alt porumbel care şi-a lăsat amprenta asupra descendenţilor mei este masculul 320530-88 de Jules Rijkaert, fiu din originali `Fakir` + `Bariolata` de la profesorul Vasiliu Mihai, din Botoşani. In anul 2001 introduc un mascul cu seria 046590-01 de la Gaby Nour care este frate cu locul 1 Krasnodon, 1000 de km, concurs seminaţional. Acesta a fost reprodus dintr-o femela originală Van der Wegen plus un mascul de la Emiel Denys care era 50% Van Bruaenne si 50% Denys pe linia lui `Tee`. Aceşti trei masculi au fost imperecheaţi de mai multe ori cu `Batrâna`, produşii lor au fost zburaţi mult, iar cei care s-au afirmat au fost folosiţi apoi la reproducţie. Am făcut mai multe incesturi din `Batrăna` cu puii ei şi au fost câţiva care au transmis puternic caractere de mari zburatori.
Am lucrat foarte consangvin aceşti porumbei şi am observat ca vin bine de la zbor produşii lor, atât la mine cât şi la alţi columbofili la care le-am dat porumbei. In ultimul timp am mai introdus o femelă de la prietenul meu, ing. Rădulescu Mihai, din Dâmboviţa, care este de linie Van Bruaene, reprodusă din doi fii de originali Van Bruaene aduşi de dl. Cărmăzan Ioan din Bucureşti şi o femelă din crescătoria Bibi Ştefănescu care este fiica din doi originali de Emiel Denys, porumbei de o calitate deosebită.  Aceste două femele care provin din porumbei celebri de mare fond si care au scris istorie pe plan mondial sunt imperecheate cu cei mai buni zburatori ai mei, iar produşii lor vor fi zburaţi si sper să producă efectul scontat.  
                                          
                                         Aici primind vizita domnului Claudiu Pavaleanu

Crescatoria mea este compusă din trei compartimente la etaj, de câte 2 m lăţime si 5 m lungime pentru zburători si un compartiment de 2 m lăţime si 5 m lungime pentru pui, tot la etaj. Mai detin un compartiment la parter de 2 m lăţime pe 4 m lungime pentru rezervă, iar la matcă am un compartiment de 2 m lăţime pe 4 m lungime cu volieră din plasă, in exterior, de 3 m x 4 m unde pot iesi sa stea afară la soare. Aş vrea să specific că am spaţiu mare ppentru numarul de porumbei pe care il deţin. Numărul maxim de porumbei care populeaza crescatoria pe timp de iarnă este de 50 de bucăţi. La matcă am maxim 5 perechi, dar scot pui mai ales din cei mai buni zburatori. Până încep zborurile scot cam trei perechi de ouă din cei mai buni cursieri pe care le transfer la tardivi să crească puii. Scot cam 40 de pui, care zboara toate zborurile toamna si sunt opriţi pentru iarna numai cei care arată foarte bine la mână, care prin croiala lor arată că au calităţi deosebite să poată să zboare distanţe mari. Obişnuiesc sa imperechez după sezonul de zboruri  pe cei care au zburat cel mai bine în anul respectiv, dupa criteriul `cel mai bun cu cea mai buna` şi să  fac incesturi numai pe vârfuri. Mai nou asociaţia din care fac parte organizează cu puii zboruri de fond, 3 la nr. 2 x 570 km,1x 670 km. Toţi puii trebuie să zboare acest program iar la vârsta de un an zboară tot programul şi anume 1 x 570 km, 2 x 750 km, 2 x 870 km,1 x 920 km (planul de zbor pe anul 2009). Vreau să vă spun din experienţa ca porumbeii care au un fizic impresionant fac toate zborurile şi nu se simt obosiţi niciodată, iar cei care nu au cu ce… vin atât de obosiţi de le trebuie o lună să se refacă. Deci porumbeii de maraton trebuie să arate intr-un fel ca să poată să zboare distanţe lungi, iar voinţa, simţul de orientare sunt şi ele importante. 
                                                         In mijlocul favoritilor mei

Nu introduc la zbor porumbeii care nu s-au refacut in totalitate, care sunt bolnavi, pe cei care isi pierd condiţia fizică din anumite motive şi pe cei care îmi dau seama că nu au sansă. Porumbeii mei sunt jucaţi la natural, sunt imperecheaţi în luna martie şi cresc câte doi pui înaintea zborurilor, după care sunt lăsaţi sa clocească şi sunt zburaţi pe oua, care cred că este cea mai bună poziţie. Văduvia este foarte bună doar pentru o etapă sau două, dar cand ai de zburat 6 etape de mare fond in 12 săptamâni atunci trebuie să foloseşti ambele metode, mai ales dacă nu ai instalaţii pentru acest lucru. Pentru zborurile de mare distanţă, si care sunt multe la număr, nu trebuie să ai porumbeii nervoşi, excitaţi, ci mai degrabă calmi. Cei nervoşi, excitaţi, vor obtine in una-două etape rezultate de top, după care îşi vor pierde condiţia, iar dacă crescătorul nu intervine atunci chiar se vor pierde. Uitati-vă câţi porumbei sunt cu două etape bune si nu au mai reuşit să o facă pe a treia, sau dacă au facut-o au acumulat puncte foarte multe si columbofilii sunt dezămagiţi. Este vina crescătorilor de fapt, pentru ca încep văduvia degrabă, nu au nici instalaţii bune, hrănesc puternic încă de la inceput, dau vitamine, excită porumbeii tare si atunci ei intră în forma la început de sezon după care cad fizic, dar mai ales psihic. În columbofilie rezultatele bune se datorează in proporţie de: 60% crescătorului, 30%porumbeilor si 10% norocului.

                                     Un exemplar deosebit de frumos si valoros al crescatoriei
                            

GALERIE VIDEO

IN CONSTRUCTIE

GALERIE FOTO

IN CONSTRUCTIE

Crescatoria mea

La mine in crescatorie zborurile cu puii se desfăşoara dupa urmatorul program:
Se începe antrenamentul cu toţi puii care au cel puţin 2 pene năpârlite. Se fac 2-3 antrenamente la 20-30 km , lansare in stol întotdeauna, după care zboară programul asociaţiei şi anume:
- 3 etape de 180 km, 2 etape de 350 km, 2 etape de 570 km, 1 etapă de 670 km (planul de zbor pe anul 2009).
Ruta de zbor in ultimi doi ani a fost Polonia si sper să o păstram mai mulţi ani la rând deoarece pană acum am zburat in toate direcţiile şi am năucit porumbeii.
Se zbura de exemplu o anumită rută. Totdeauna columbofilii care nu au rezultate spun că sunt dezavantajaţi pe acea rută din anumite cauze si sunt mulţi dintre aceştia, iar în anul următor votează schimbarea direcţiei de zbor şi tot aşa şi tot aşa, am tot schimbat ruta şi în fiecare an tot facem noi corecţii, iar columbofilii respectivi sunt tot nemulţumiţi.
Vreau să vă spun că încă nu am întâlnit vreun columbofil care nu are rezultate bune cu porumbeii si care sa spună că de vină pentru acest lucru este el, sau porumbeii lui. Totdeauna aceştia au cei mai buni porumbei, ei sunt cei mai pricepuţi crescatori, iar insuccesele lor se datorează altor factori externi.
           De fiecare dată când am schimbat ruta de zbor in primul an au venit mai greu porumbeii, de aceea ar trebui să facem si noi ca belgienii, sau olandezii şi să zburam aceeaşi rută mai mulţi ani si dacă s-ar putea chiar cu lansari din aceleaşi localitaţi. Cu toate acestea vreau să specific ca în orice direcţie s-au zburat concursuri naţionale, seminaţionale sau zonale, porumbeii si crescătorii din zona in care imi desfăşor activitatea au avut rezultate dintre cele mai bune:
    Loc 1 la 2 etape de Gdansk concurs, national, zboruri pe directia nord
    Loc 1 la 2 etape Krasnodon concurs seminational, zboruri pe directia est
    Loc 4 la concursul Atena concurs national, distanta mai mare cu 300 de km
    Loc 1 Izmit, in Turcia, de asemenea distanta mult mai mare.
Sunt suparat pentru faptul ca au disparut marile concursuri cum erau cele care se desfasurau cand erau zonele sau seminationalele unde aveai posibilitatea de a concura cu multi crescatori direct iar exemplele care le-am dat mai sus sunt edificatoare in legatura cu corectie, directie etc. Nu sunt de acord cu intocmirea clasamentelor pe centre cum se practica in prezent, iar clasamentul national nu este edificator in ceea ce priveste valoarea porumbeilor. Locul 1 national nu poate sa fie nici pe departe si  cel mai valoros. Daca esti intr-un centru in care zbori alaturi de alti 20 de crescatori si strangi de la acestia 250 de porumbei dintre care poti sa bagi tu vreo150, imediat iesi campion national si exista grupari mai mari cu crescatori mult mai multi, mai echilibrati valoric, unde este foarte greu sa faci puncte putine. Am dat exemplul acesta deoarece multi columbofili nu cunosc acest lucru. Ei au obiceiul sa intrebe ce loc ai pe tara, iar daca nu te  numeri in primii trei inseamna ca nu ai valoare si esti slab. La fel se intampla si la categoria fond sau maraton. Pana acum iti trebuia sa ai macar doua asociatii si tot era bine, acum daca ai 40 de ceasuri si 250 de porumbei maratonul este rezolvat. Fiecare este interesat sa-si aleaga o grupare slab valorica unde are mari sanse. De aceea anul acesta au aparut noi maratonisti, judete care erau pana acum viteziste, demifondiste, in cel mai bun caz generaliste acum au devenit maratoniste. Au invatat maratonul in doi ani. Bomba cea mai mare a venit si de la FCI care a mai umblat un pic la distanta, la categoria maraton international, pentru ca au socotit domniile lor ca doua etape pe an de peste 800 de km este epuizant, este greu de realizat si l-au facut la 2 etape peste 700 km.
                                            In crescatorie, in mana cu unul dintre campioni
Mi-aduc aminte primul an cand am platit cotizatie, demifondul era din 7 etape, generalul din 12 etape iar acum numarul lor s-a redus la jumatate. Asta era acum 20 de ani si in prezent ma intreb daca am progresat sau am dat inapoi ? Conducerea nationala ar trebui sa incerce sa asigure o mai mare echitate in ceea ce priveste numarul de etape din care se extrag punctele pentru campionatul national. Dupa parerea mea, nu mi se pare corect ca o anumita asociatie sa-si aleaga cinci etape din 10, de exemplu, iar o alta cinci din cinci. Ar trebui sa luam exemplu din campionatul de fotbal. Toate echipele joaca acelasi numar de etape dupa care se aduna punctele. Nu am nimic impotriva ca sa se joace un numar mai mare de etape, ele se pot contabiliza in campionatul judetean. 
Astfel eu as propune ca la categoria `viteza` sa se ia punctajul la 5 etape din 7, la demifond 4 din 6, la fond 3 din 4, iar la maraton 3 din 3 etape zburate desemnate. Prin aceasta masura s-ar crea sanse mai egale pentru accederea spre titlurile nationale mult ravnite de catre oricare dintre noi. De asemenea, toate asociatiile ar putea zbura acest plan. Imi cer scuze cititorilor daca am spus ceva nelalocul lui, sau am deranjat pe cineva, este doar o opinie personala. 






Prin urmare afirm ca cel mai important lucru este sa fii locul 1 intre columbofilii din asociatia din care faci parte sau in gruparea cu care organizezi concursuri si ai sansa sa te intreci direct cu ei, si pe urma sa speri si la nivel national. Dar si aici intervin multe nemultumiri pentru ca locul 1 este numai unul si toti il vrem si daca  vedem ca nu prea avem sanse atunci hai sa mai facem o grupare sa aderam la alta federatie ca doar e democratie si facem ce vrem, zburam cat vrem, cu cine vrem. Si daca tot vorbesc despre suparari, as vrea sa spun ca cea mai mare insatisfactie a avut loc in anul 2002 cand presedinte era domnul Moldovan Florin, care a anulat concursul Krasnodon, seminational, numai pentru columbofilii din Suceava, motivele nu le stiu nici pana in ziua de azi. Acest concurs a fost anulat in momentul când se facea catalogul naţional, iar Suceava avea la categoria maraton palmares crescatori:
 Locul 1 - Ciobanu Bogdan
 Locul  2 - Terteş Mihai
 Locul 3 - Filip Vladi
 De asemenea la porumbei  maraton locul 1 - Trufin Valentin.



Am vrut să specific această mare nedreptate care mi s-a întamplat deorece rezultatele pe care le-am obtinut in acel an aveau in spate foarte multe ore de munca. La acest rezultat a trebuit să fac echipe un an in Polonia care cuprindea concursul catastrofal de la Gdansk si un an in Ucraina, cu etape catastrofale ce s-au soldat cu pierderi mari deoarece era primul an când testam o nouă rută, culminând cu un Krasnodon de 1000 km foarte greu. Am vrut atunci sa abandonez sportul columbofil, dar iubesc prea mult porumbeii şi am avut mulţi prieteni care m-au încurajat, să trec peste acest eveniment neplacut. De asemenea, îmi pare rău că Asociaţia Columbofilă Suceava este impărţită in trei, iar Asociatia Botoşani este şi ea imparţită in două pentru că împreună am totaliza cel puţin 600 de membri si toţi sunt zburători de fond si maraton, cu corecţii de distanţă intre cel mai apropiat si cel mai depărtat membru de 40-50 de km si am putea aduna la prima etapă de fond 10.000 de porumbei. De asemenea există potenţial de zbor cu asociaţiile vecine Iaşi, respectiv Neamţ, cu care de fapt am zburat ani buni impreună. Printr-un dialog s-ar putea găsi un plan de zbor adecvat. Am putea avea concursuri de 14-15.000 de porumbei intre 1000 de crescători. Aceasta imi este dorinţa cea mai mare şi vă asigur că atunci vom realiza acest lucru vom fi mai respectaţi. Pe viitor imi pun mari speranţe in infiinţarea clubului maraton si il felicit pe această cale pe domnul Tunduc Marius care se implică in activitatea columbofilă si sper să dureze măcar caţiva ani concursurile astea comune care se vor premia şi la care ai şansa să si câştigi ceva bani pentru că in rest cu porumbeii aştia numai cheltuieli sunt.
In ceea ce priveste tratamentul porumbeilor, eu socot că este una dintre cele mai importante operaţiuni pe care un columbofil trebuie să ştie să-l facă, când să-l facă si cât să-l facă. Aici experienţa are un rol important deoarece dacă te iei după firmele care vând produse columbofile ar trebui să le dai medicamente pasarilor cât sa tratezi un elefant, iar dacă te iei după altii ar trebui sa nu le dai nimic. Eu consider că performante columbofile fară tratamente bine făcute şi la momentul oportun nu se pot face. Tare bine ar fi şi la noi dacă ar fi veterinari specializati in porumbei, pe care să-i chemi acasa şi să recolteze probe, să facă analize complexe, după care să ne prescrie tratamente precise şi să ne scutească pe noi de  a face tratamente după ureche. Tricomonoza este boala care trebuie tratată cel mai des pentru că apare mereu şi dacă nu este stopată duce la sosiri târzii de la concursuri. In perioada primei clociri fac un tratament de 5 zile la tot lotul, după care porumbeii care participă la zboruri sunt trataţi dupa fiecare zbor de fond timp de 2- 3 zile, incepând cu a doua zi de la sosire şi de fiecare dată cu alt medicament. In ziua sosirii de la zbor le dau doar electroliti, iar in a cincea zi vitamine în apă. La porumbeii de matcă administrez tratamente timp de 3-4 zile la fiecare clocire. Nu dau antibiotice la porumbei decât la cei care au absolut nevoie, deci nu obişnuiesc să tratez cu antibiotice in apă tot efectivul de porumbei. Cei care se îmbolnăvesc sau slăbesc, îi dau deoparte si îi tratez individual cu Spectam injectabil care cred că este cel mai bun medicament posibil pentru porumbei. In luna ianuarie porumbeii trebuie tratati impotriva viermilor si repetat după zece zile. In nici un caz  nu trebuie făcut tratament pentru viermi in perioada de năpârlire deoarece pana care este in creştere va fi afectată si va creşte defectuos.
                                                          Unul dintre favoritii mei

In ceea ce priveste hranirea porumbeilor eu procedez astfel:
In perioada de repaos mancare uşoara formata din: orz, grau, porumb, în timpul zborurilor mancare tip sport din comert, iar în perioada marii năpârliri trebuie oferita mâncare deosebit de consistentă. Exista acum in comerţ mancare de buna calitate de la diferite firme, numai bani să ai…
In ceea ce priveşte concursurile preferate se intelege din ce am scris mai sus că prefer concursurile de maraton care mi se par speciale, dar asta nu înseamnă că minimizez importanta celorlalte categorii. Am jucat toate categoriile si pot să spun cu certitudine că toate sunt grele. Am tratat toate etapele cu aceeaşi atentie, iar când mi-au venit porumbeii bine m-am bucurat la fel, fie că au fost zboruri de 100 km, fie că a fost vorba de 1000 km. Locul 1 este dificil de obtinut în toate. În anul 2006, din cauza gripei aviare nu s-au putut organiza concursuri de fond şi maraton şi a trebuit să zburam numai în ţara, unde am avut rezultate foarte bune şi la categoriile viteza, demifond, general, iar în expoziţia de la Braşov am participat cu 11 porumbei. Am avut mulţi porumbei care s-au clasat in primii 10 atât la 100 km cat si la 1000 de km. Ii respect pe toţi crescătorii care au rezultate bune, indiferent de categorie, pe cei care muncesc pentru dezvoltarea sportului columbofil, pe cei care au umblat pe la porţile străinilor şi au adus material genetic de calitate în ţara. Dacă vrei să fii respectat pentru ceea ce faci mai întai de toate trebuie sa ii respecţi tu pe altii.
Pentru cei care se apuca de acest frumos sport eu le-aş recomanda urmatoarele:
- trebuie să ştie încă de la început  că rezultatele bune se obţin foarte greu;
             - columbofilia este o pasiune foarte costisitoare în ceea ce priveşte banii, dar şi timpul acordat;
            - trebuie să aibă rabdare mare şi încredere în ceea ce intreprind;
            - să nu abandoneze niciodată o muncă începută;
            - incă de la început să nu umble cu jumătăţi de măsură;
            - să se hotărască de la început la ce categorie doresc să participe;
             - să meargă toamna la marii crescători şi să cumpere pui tardivi sau ouă pentru că au mai mari sanse decât în restul anului;
             - să cumpere porumbei la început de la un singur crescător care are porumbei puţini şi zboară constant bine mai mulţi ani;
             - să incerce să cumpere porumbei din porumbei de vârf, chiar dacă preţul este de zece ori mai mare;
            - trebuie să studieze publicaţii columbofile şi să se documenteze mereu în acest sens;
            - să întrebe de cei mai buni şi să ştie că mereu au de învăţat;
            - să zboare toate etapele care sunt în planul asociaţiei din care fac parte;
            - să zboare cu porumbeii de un an toate etapele de mare fond, iar din cei care ramân să scoată pui;
             - să facă consangvinizare pe porumbei  numai între cei care zboară de excepţie şi nu pe linii sau rase;
             - să nu-i intereseze pedigreele decât dupa ce aceştia ajung campioni si doar ca fapt divers;
             - să ştie ca pedigreele nu zboara, ci porumbeii;
 - să înveţe să trateze corect porumbeii si sa fie convinşi că fară acest lucru nu ai cum să faci performanţă;
             - să aibă incredere în crescătorii de la care cumpără porumbei şi să ţină legatura cu aceştia mereu.


                                           Zilnic se analizeaza starea fizica a porumbeilor


Consider că imperecherea porumbeilor în consangvinitate strânsă – incesturile – trebuie realizate numai pe porumbei foarte valorosi şi din acestia trebuie opriti numai produsii care arată exemplar la mână. Aceasta este cheia durabilităţii în columbofilie. Altfel sportul columbofil ar fi uşor: cumperi doi campioni şi din ei ar trebui să obtii numai campioni.       
           In concluzie, aş dori să spun că sunt mulţumit de porumbeii pe care îi am in prezent. Zbor cu ei de 17 ani, sunt aceiaşi şi mi-au adus multe satisfacţii atat mie cât şi multor crescători carora le-am dat porumbei. Dacă starea sanătaţii îmi va permite, sper să ameliorez in continuare această familie de porumbei şi s-o dezvolt si mai bine. Este o pasiune care implică timp, rabdare, perseverenţa, investiţii materiale semnificative, dar mai ales investitii spirituale. Dacă reuşeşti să depaşeşti insuccesele si frustările, rezultatele vor apare si vor fi in directa legatura cu efortul şi sufletul pus. Vă las şi pe dumneavoastra să trageţi concluziile de rigoare, dar din punctul meu de vedere merită din plin.
Cu acest prilej aş vrea să evidenţiez numele catorva crescători pe care îi cunosc şi pe care îi respect pentru tot ceea ce au facut pentru sportul columbofil romanesc. Acestia sunt domnii: Bilius Mircea, Terteş Mihai, Filip Vladi, Avasiloaie Cătălin, Ujeniuc Liviu, Uşurelu Romeo, Tanasă Ionut, Costea Muller, Iacob Cătălin, Iftime Sorin, Băcalu Dănuţ, Manoilă Vasile, Vasiliu Mihai, Ţurcanu Mihai, Ciubotaru Iustin, Feştilă Ioan, Nour Gabi, Sfarghiu  Liviu, Urzica Costel, Buţucanu Ştefan, Rădulescu Mihai, Bibi Ştefănescu, Trifan Mihai, Tunduc Marius.

                                        Porumbelul castigator al locului 1 Palmares                                 



Diplome

Palmares

Loc 1 Varsovia Crescatori din 1117 porumbei, in anul 1994
Loc 1 Varsovia cu `193-1991` din 1117 porumbei, in anul 1994.
Loc 1 Simeria Crescator, in anul 1993
Loc 1 Torun Crescator, in anul 1993
Loc 1 Bacau Crescator, din 740 porumbei, in anul 1997
Loc 1 Tandarei Crescator, din 534 porumbei, in anul 1998.
Loc 1 categoria Fond, cu `342308-92`, cu 59 puncte, in anul 1994
Loc 1 Sighet, cu `134104-98`, din 1033 porumbei, in anul 1998.
Loc 1 Sighet, cu `133700-00`, din 1037 porumbei, in anul 1998                              
Loc 1 Sighet Crescatori, din 1037 porumbei, in 2001
Loc 1 categoria Viteza Pui, cu `134104-98`, in 1998
Loc 1 categoria Fond Palmares Crescator, 2001-2002
Loc 1 categoria Maraton Palmares Crescator, 2001-2002
Loc 1 categoria Crescator Pui Viteza, in anul 2003
Loc 1 Crescator, Slobozia, din 764 porumbei, in 2004
Loc 1 Vinita, cu `161925-01`, din 4013 porumbei, in 2003
Loc 1 Korostyski, cu `221107-02`, din 3063 porumbei, in 2003
Loc 1 Cernigov, cu `221107-02` zburat cu columbodromul in 2002
Loc 1 crescator Focsani, din 1051 porumbei, in anul 2004
Loc 1 categoria Crescator Viteza Palmares, 2005-2006
Loc 1 Sighet Crescator, din 1838 porumbei, in anul 2006
Loc 1 categoria Viteza Palmares Tineret,  2005-2006, cu `271240-05`
Loc 1 categoria Viteza Palmares Maturi, 2005-2006, cu `261162-04`
Loc 1 categoria General Palmares Maturi, 2005-2006, cu `261162-04`
Loc 1 categoria Viteza Palmares Crescator, 2006-2007
Loc 1 categoria General Tineret, cu `210109-06`, in anul 2007
Loc 1 Sighet, cu `271205 -05` din 848 porumbei, in anul 2008
Loc 1 Sighet cu `271225-05` din 931 porumbei, in anul 2008
Loc 1 Braniewo 872 km Crescatori 531 porumbei si 50 columbofili, in 2008
Loc 1 Braniewo 872 km Crescatori 774 porumbei si 74 columbofili, in 2008
Loc 1 categoria General Maturi + Yearlingi, cu `210104-06`, in anul 2008
Loc 1 categoria Maraton Palmares, cu `210109-06`- F (2007-2008)
Loc 2 Varsovia cu `342106-92` din1117 porumbei, in 1994
Loc 2 Sighet cu `133107-98` din 1033 porumbei` in 1998
Loc 2 Adjud cu `125545-97` din 725 porumbei, in 1998
Loc 2 Sighet Crescatori din 912 porumbei, in anul 2000
Loc 2 Sighet porumbei cu `240038-99` din1037 porumbei, 2001
Loc 2 categoria Crescator Maraton, in anul 2001
Loc 2 categoria Crescator Pui Viteza, in 2003
Loc 2 categoria Pui Viteza, cu `390480-03`
Loc 2 categoria General Crescator, in anul 2002
Loc 2 categoria Fond porumbei Maturi cu `161925-01`, in anul 2004
Loc 2 categoria General Crescator, in anul 2004
Loc 2 categoria Viteza Pui, cu `161532-01` in 2001
Loc 2 Gdansk Palmares cu `029133-95` ,1999-2000
Loc 2 crescator Seredina-Buda, 1565 porumbei, in 2005
Loc 2 crescator Sighet, 1068 porumbei, in 2006
Loc 2 crescator Insuratei, 1059 porumbei, in 2006
Loc 2 categoria Viteza Tineret, cu `271205-05` in 2006 - 95 pct
Loc 2 Timisoara derby cu `261156-04`, 582 porumbei participanti
Loc 2 categoria Crescator Demifond Pui, in anul 2006
Loc 2 categoria Crescator General Palmares, 2005-2006
Loc 2 categoria Palmares Viteza Porumbei cu `271281-05` ( 2006-2007)
Loc 2 categoria General Palmares Maturi cu `266640-04`  (2006-2007 )
Loc 2 categoria Fond Palmares cu `210109-06` (2007-2008)
Loc 2 categoria Fond Pui cu `635999-08` M in anul 2008
Loc 2 categoria Maraton International Palmares cu `210109-06`-F (2oo7-2008)
Loc 3 categoria Viteza porumbei Maturi cu `029118-95` in anul 1997
Loc 3 Bacau porumbei cu `80105-95` din 740 porumbei in1997
Loc 3 categoria Viteza Pui cu `133117-98` in 1998
Loc 3 Sighet porumbei cu `133101-98` din 1033 porumbei participanti
Loc 3 Sighet Crescator, 1033 porumbei participanti in 1998
Loc 3 Dej porumbei cu `135120-92` din 461 porumbei in 1996
Loc 3 Sighet porumbei cu `161543-01` din 269 porumbei in 2001
Loc 3 Sighet porumbei cu `240089-99` din 1037 porumbei
Loc 3 categoria Crescator Viteza Pui in anul 2004
Loc 3 Tandarei porumbei cu `029118-95` din 534 porumbei in anul 1998
Loc 3 Focsani  cu `261173-04` din 1051 porumbei in2004
Loc 3 national Maraton Crescatori in anul 2001
Loc 3 Sighet Crescator, 1463 porumbei in anul 2006
Loc 3 categoria Viteza Pui cu `161919-01` in anul 2001
Loc 3 crescator Demifond, Insuratei, 1505 porumbei in 2006
Loc 3 categoria Viteza Tineret cu `271240-05` in 2006
Loc 3 categoria Viteza Maturi cu `261156-04` in 2006
Loc 3 categoria Viteza Palmares Tineret 2005-2006 cu `271206-05`
Loc 3 categoria Crescator Viteza in anul 2006
Loc 3 categoria Demifond Pui cu `210114-06` in 2006
Loc 3 Sighet cu `271213-05` din 3096 porumbei in anul 2007
Loc 3 Sighet Crescator, 3096 porumbei participanti in 2007
Loc 3 categoria General Maturi cu `266640-04` in 2007
Loc 3 Sighet Crescatori in anul 2008
Loc 3 Sighet Crescatori pui in 2008
Loc 3 categoria Fond Maturi + Yearlingi cu `210104-06-M in 2008
Loc 3 categoria Maraton Maturi + Yearlingi cu `210104-06`- M 2008
Loc 3 categoria Maraton Crescatori in anul 2008
Loc 4 categoria Fond Palmares 2001-2002 cu `134112-98`
Loc 4 Sighet cu `134112-98`, 1037 porumbei in 2001
Loc 4 Braila cu `120013-1996`,329 porumbei in 1997
Loc 4 Braila cu `119510-97`,563 porumbei in1998
Loc 4 Adjud Crescator, 746 porumbei in anul 1998
Loc 4 categoria Fond Crescator in anul 2001
Loc 4 crescator Poltava, 952 porumbei in anul 2004
Loc 4 Focsani cu `261225` din 1051 porumbei in 2004
Loc 4 Korostysky cu `221190-02` din 3063 porumbei in 2004
Loc 4 categoria Viteza Porumbei Tineret cu `271263-05` in 2005
Loc 4 categoria Maraton Porumbei Maturi cu `390690-03` in 2005
Loc 4 crescator Kirovograd, 3325 porumbei in 2005
Loc 4 crescator Kremenciuc, 2533 porumbei in anul 2002
Loc 4 Seredina-Buda cu `261156-04` din 1565 porumbei in 2005
Loc 4 Krasnodon seminational cu `390690-03` din 914 porumbei in 2005
Loc 4 categoria Fond Crescatori in anul 2008
Loc 4 Sighet Pui cu `635904-08` in 2008
Loc 4 Varsovia crescatori 630 km cu Puii in 2008
Loc 4 national Pui Fond cu `635999-08`-M in 2008
Loc 5 Bacau cu `80119-94` din 740 porumbei in 1995
Loc 5 categoria Fond Crescatori in anul 2002
Loc 5 categoria Viteza Pui cu `390504-03` in anul 2003
Loc 5 Sighet cu `161919-01` din 269 porumbei in 2001
Loc 5 Slobozia cu `261162-04` din 764 porumbei in 2004
Loc 5 Varsovia cu `025844-93` din 1613 porumbei in 1995
Loc 5 Radom cu `342304-92` din 469 porumbei in 1994
Loc 5 Crescator Dej, 461 porumbei in 1996
Loc 5 Dej Crescator, 980 porumbei in 1996
Loc 5 Focsani cu `261206-04` din 1051 porumbei in 2004
Loc 5 Insuratei cu `210161-06` din 1636 porumbei in 2006
Loc 5 Crescator Sighet, 1427 porumbei in 2006
Loc 5 categoria Crescator General in anul 2002
Loc 5 categoria Fond Crescator in anul 2002
Loc 5 categoria Crescator General Palmares 2003-2004
Loc 5 categoria Viteza Pui cu `390504-03` in 2003
Loc 5 Sighet 2 crescatori in anul 2008
Loc 5 categoria Fond Crescatori Palmares (2007-2008)
Loc 6 national Fond porumbei cu `342308-92` in anul 1994
Loc 6 categoria Maraton porumbei Maturi cu `161538-01` in 2004
Loc 6 categoria Fond Tineret cu `210109-06` in anul 2007
Loc 6 categoria Maraton Tineret cu `210109-06` in anul 2007
Loc 6 Varsovia 634 km Pui cu `635999-08` in 2008
Loc 6 Crescatori Suwalki 750 km in anul 2008
Loc 7 Torun cu `342308-92` din 706 porumbei participanti in 1994
Loc 7 Crescator Prezmysl din 2634 porumbei in anul 2000
Loc 7 categoria fond cu `133666-00` in anul 2004
Loc 7 Oradea Crescatori, 766 porumbei in anul 2006
Loc 7 Oradea Crescatori, 941 porumbei in anul 2006
Loc 7 Oradea Crescatori, 718 porumbei in anul 2006
Loc 7 categoria Viteza Pui cu `261162-04` in anul 2004
Loc 7 Vinita Crescatori din 4013 porumbei in anul 2004
Loc 7 Krasnodon seminational cu `390690-03` din 1548 porumbei in 2005
Loc 7 categoria Maraton Crescatori in anul 2002
Loc 7 categoria Maraton Palmares Crescatori 2005-2007
Loc 7 Sighet 2 cu `013684-06` in anul 2008
Loc 7 Crescatori Kelm 443 km in anul 2008
Loc 7 Braniewo 872 km cu `210104-06` in 2008
Loc 8 Crescator Oradea din 1002 porumbei in anul 2006
Loc 8 Crescator Korostysky, 3063 porumbei in 2006
Loc 8 categoria Crescatori Maraton in anul 2004
Loc 8 national Maraton cu `390690-03` in anul 2005
Loc 8 categoria Viteza Pui cu `390604-03` in 2003
Loc 8 categoria General Maturi + Yearlingi cu `271213-05` in 2008
Loc 9 national Fond Tineret cu `025890-03` in anul 1994
Loc 9 national Palmares Gdansk cu `029133-95`
Loc 9 Harkov cu `161505-01` in anul 2002
Loc 9 categoria Fond Palmares 2003-2004 cu `133666-00`
Loc 9 categoria Crescator Pui Viteza in anul 2006
Loc 9 crescatori Radom 558 km zbor cu puii in 2008
Loc 9 Braniewo 872 km cu `210109-06`-F
Loc 10 Varsovia cu `025887-03` din 1117 porumbei in 1994
Loc 10 Crescator Radom, 2393 porumbei in 2000
Loc 10 Crescator Fond Palmares 2003-2004
Loc 10 Crescator Fond Palmares 2005-2006
Loc 10 National Fond Palmares Crescator 2001-2002
Loc 10 categoria General Crescatori in anul 2008
                                         Dupa anul sportiv 2008 vitrina cu trofee a crescut

                               Alaturi de unul dintre prietenii mei buni: Claudiu Pavaleanu



                                             O speranta a crescatoriei, femela 635999-08

Ce fel de porumbei trebuie să ne procurăm în crescătoria noastră


Orice columbicultor începător şi chiar avansat, trebuie să-şi procure în volierele sale cel puţin 2-3 perechi dintr-o rasă binecunoscută, care a dat rezultate şi unde porumbeii nu diferă decât prin unul sau două caractere maximum şi care să provină de la columbofili serioşi, cu o ţinută morală recunoscută şi care se ocupă de mai mulţi ani de creşterea porumbeilor călători. Odată procurată această rasă, crescătorul trebuie să o păstreze cu grijă în toate calităţile ei fizice şi de zbor, aşa cum Ie-a avut la crescătorul de la care a provenit. Acestor porumbei călători trebuie să li se asigure o volieră sănătoasă, spaţioasă, corespunzătoare numărului de porumbei călători pe care crescătorul doreşte să-i prăsească. Ea trebuie să fie luminoasă, cu mult aer, însorită în interior, cu boxe pentru reproducători şi locuri de odihnă pentru toţi ceilalţi porumbei din crescătorie, Dacă este posibil este necesar ca îngrijirea acestor porumbei călători să fie cât mai apropiată de aceia pe care a avut-o la crescătoria de unde au fost luaţi. Porumbeii ce ne dorim să ni-i procurăm trebuie să fie bine dezvoltaţi, dar nu prea mari - greoi -, să fie muşchiuloşi, cu penaj bogat şi mătăsos. Să aibă o ţinută mândră, să fie fixaţi pe picioare, o privire ageră pentru a preîntâmpina greutăţile grelelor concursuri. Vechii campioni belgieni (Ernest, Duray, Dr. Arthur Bricoux din Jolimont, precum şi cei din Franţa - Paul Sion, Robert Sion, Pierre Dordin etc.) nu agreau în volierele lor decât porumbeii foarte bine dezvoltaţi, fără defecte fizice, care de cele mai multe ori se pot transmite cu uşurinţă, chiar dacă sunt mici şi invizibile. Exemplarele mici erau eliminate şi nu opreau decât pe cei normal dezvoltaţi, aşa după cum procedau şi spartanii cu copii necorespunzători din punct de vedere fizic şi pe care-i suprimau. Un porumbel mic, fără forţă musculară şi fără o greutate portantă corespunzătoare este purtat de un vânt puternic ca pe o hârtiuţă şi deci nu mai poate ajunge la crescătorie. într-un zbor de fond, de 800-1000 km, porumbelul poate întâlni multe intemperii (ploaie, vânt, caniculă etc.) şi nu vor învinge decât cei cu voinţă şi o structură atletică, muşchi de oţel şi spirit de orientare foarte dezvoltat. Pentru aceste considerente sunt mult apreciaţi cei cu calităţile şi cu fizicul menţionat mai sus. Porumbeii procuraţi este bine să provină deci din familii a căror părinţi şi ascendenţi au avut calităţi de zbor deosebite şi a căror familii sunt constante, având caractere fizice cât mai asemănătoare. Porumbeii achiziţionaţi trebuie să aibă sexul bine imprimat, atât pentru mascul cât şi pentru femelă, cu caracteristicile respective. în situaţia când această imprimare de sex, ca înfăţişare nu corespunde, adică: masculul are capul de femelă, iar femela cap de mascul, în ambele cazuri se apreciază că acest fapt ar reprezenta un defect. Un mascul care are cap de femelă nu face o impresie bună. Marii crescători susţin că un asemenea mascul, la zboruri şi în crescătoriile lor nu reprezintă o valoare sportivă. În ceea ce priveşte femela cu aspect de mascul, părerile lor sunt că un astfel de exemplar va efectua zboruri de calitate în mod permanent şi aproape întotdeauna sunt "stâlpi de temelie" al crescătoriilor acestora, cu condiţia de bază ca ele să aibă o origine bună. Este mult mai greu să obţinem o femelă frumoasă decât un mascul frumos. Faptul acesta este confirmat de numeroase expoziţii de porumbei călători. Femelele sunt acelea care imprimă fizicul produşilor şi de aceea este necesar să avem femele reuşite în crescătoria noastră şi chiar cu aspect de mascul. O femelă puternică, cu aspect de mascul, provine dintr-o femelă bună prăsitoare. De asemenea, din
femele de prăsilă obţinem cei mai frumoşi descendenţi, care au condiţie standard necesară şi bune rezultate la zbor. Încă din anul 1896, în Belgia şi alte ţări din apus, s-a tras concluzia, în general, de către marii columbicultori, că porumbeii celebrii, care dau cele mai bune rezultate la zbor şi erau premiaţi pe primele locuri la expoziţii, proveneau din astfel de femele cu aspect de mascul. Când un exemplar tânăr şi puternic pe care-l considerăm mascul şi este în realitate femelă, atunci trebuie să-l păstrăm cu grijă, deoarece descendenţii unei asemenea femele ne poate produce exemplare valoroase, dacă o împerechem raţional şi are o origine familială de renume. O femelă mică, pipernicită are
tendinţa de a moşteni defectele strămoşilor săi. Dacă dintr-o anumită pereche de porumbei s-a născut tineret mai mic decât tipul respectiv, acest lucru ne conduce la faptul că perechea de prăsilă n-a fost bine potrivită. Dacă avem un zburător de calitate, dar necorespunzător fizic, atunci să-l lăsăm să obţină succese în zboruri, dar să nu-l destinăm pentru prăsilă, deci să producă descendenţi. El va produce un tineret mai mic decât el, iar după câţiva ani vom avea o crescătorie de porumbei mici, pitici, necorespunzători din punct de vedere fizic. Mijlocul cel mai sigur şi cel mai eficace de a preîntâmpina ruina crescătoriei este folosirea pentru naşterea tineretului, a unei femele puternice, cu toate că are aspect de mascul. Nu trebuie păstraţi: descendenţii care în ceea ce priveşte fizicul, forma lor, lasă foarte mult de dorit. Este necesar ca un columbofil inteligent crescător de porumbei călători, să pornească de la început, cu păsări de rasă bună, material valoros, provenind dintr-o crescătorie de porumbei omogeni, cu aspecte fizice de standard internaţional, urmând ca el să facă numai selecţionarea produşilor şi să elimine pe cei nereuşiţi şi necorespunzători la zbor. Va trebui deci să oprească subiecţii cei mai reuşiţi şi în felul acesta columbofilul fie începător, sau avansat, nu va mai avea nevoie să aştepte ani mulţi ca să poată să obţină rezultatele mult dorite în crescătoria sa. Trebuie ştiut că dintr-un cuplu valoros, descendenţa scade ca valoare sportivă şi aspecte fizice şi că numai printr-o împerechere consangvină între cele mai bune elemente din cuplul respectiv şi o selecţie severă, putem să alegem pe cei mai buni, astfel vom păstra rasa la nivelul procurat sau eventual să fie depăşită. Desigur că pentru îmbunătăţirea rasei ce o avem este absolut necesar să mai achiziţionăm porumbei de rasă bună şi cu un standard fizic remarcabil, care desigur şi la zborurile efectuate de descendenţii lor ne vor da satisfacţiile mult dorite de fiecare. Columbofilul nu poate deci fi un rău columbicultor, dar un bun antrenor sau bun columbicultor şi rău antrenor. Rolul nostru în columbofilie este de a fi şi una şi alta: şi bun antrenor şi totodată bun columbicultor. Noi trebuie să reunim într-un tot unitar ştiinţa antrenamentelor porumbeilor călători, cu ştiinţa creşterii porumbeilor care este columbicultura. Greutatea în columbicultura constă în faptul că există, dealtfel ca în orice fiinţă, caractere care se văd şi altele care nu se văd. Toţi dorim să posedăm porumbei foarte buni, care să brieze tot timpul şi pe vând puternic, pe toate distanţele, oricare ar fi condiţiile în care se găseşte, dar aceste păsări aproape nu există. Cine-spune că posedă afirmă un neadevăr. Unii porumbei sunt foarte buni la viteză alţii, la demi-fond, alţii: la fond, iar alţii vin bine pe timp
senin, în timp ce alţii pe vreme rea, care deobicei predomină în ţara noastră în lunile când se derulează concursurile. Sunt unii porumbei care vin pe timpul cutremurelor, explozii solare etc. Prin aceasta vreau să arăt că cel ce doreşte să fie un bun columbofil de la început trebuie să se axeze ce porumbei doreşte să păstreze, căci această categorie de porumbei cumpăraţi vor forma temelia crescătoriei. Trebuie, deci, să ne hotărâm ce fel de porumbei dorim, apoi să căutăm constituţia fizică dorită, ereditatea porumbelului, care este scrisă în pedigreu, căci acest minunat "motoraş" ciudat zburător diurn este o fiinţă complexă, care însă şi astăzi ascunde multe curiozităţi, pentru care fapt este îndrăgit aşa de mult de columbofili din cele mai vechi timpuri. Dacă dorim să populăm crescătoria cu
porumbei de fond, care sunt cei mai căutaţi de columbofili, va trebui să ţinem cont de mai multe particularităţi; fiecare individ se naşte cu procesul său ereditar, deci care se transmite prin moştenirea calităţilor predecesorilor săi (reproducere, rezultate la concursuri care pot stabili precis dacă porumbelul este de fond sau viteză). S-au văzut porumbei slabi în aripă sau rău formaţi la spate, triumfând la curse lungi şi luând locuri de vârf în probele cele mai grele. Acestea însă sunt cazuri rare, dar care dovedesc bine că sângele, rasa este un factor de care trebuie totdeauna să ţii seama pentru a obţine succese în concursuri. Creierul porumbelului este tot atât de indispensabil ca şi muşchii, aripile, inima şi plămânii şi nici cel mai rutinat şi apreciat arbitru naţional sau internaţional, din întreaga lume nu poate judeca la vedere, dacă porumbelul le are, sau sunt necorespunzătoare. Toate acestea i-au fost dăruite porumbelului ca şi tuturor vieţuitoarelor de pe glob numai de puterea divină a lui Dumnezeu. Porumbelul de fond are sternul mai lung, mai bine zis de mărime mijlocie. El este dur, solid. Când este prea lung este ieşit în afară, dar el este apreciat când este solid, neted şi să vină aproape să se confunde cu oasele furculiţei, care trebuie să fie cât mai apropiate. Atunci spunem că porumbelul este "bine format la spate" şi dacă el are un piept bun, plămâni buni, o inimă solidă, muşchii bine formaţi, antrenaţi, există şanse de a-l vedea reuşind la un concurs de fond şi mai ales dacă a moştenit în cel mai înalt grad facultatea de orientare în aer. Minimum de încărcătură, maximul de putere, antrenament şi sânge (rasă), acestea sunt condiţiile de căutat pentru a obţine rezultate în cultura porumbelului de fond şi în concursurile organizate pentru fond. Coloritul irisului nu s-a dovedit că ar juca un rol deosebit în ceea ce priveşte clasarea porumbelului călător. De asemenea, inelul de valoare. Există porumbei buni călători cu toate categoriile de ochi. Nuanţele irisului indica numai caracterele rasei; de asemenea, inelul de valoare, dungile negre, ochiul tricolor, bicolor au importanţă decât în interiorul rasei ce creştem, ca şi petele negre, musca (punctul alb) la ochi, târtiţa albă, tresele ruginii, unghiile negre sau albe etc. Acestea toate sunt deci caracterele rasei, în legătură cu câteva fenomene ereditare şi care dispar, persistă, apar sau reapar. în anul 2001 am obţinut din linia Descamp Van Hasten un pui ce era cu dungi ruginii pe corp şi guşa roşie (ruginie). Era un fenomen curios între toţi negrii mei de Van Hasten, care sunt Stichelbaut. L-am botezat "Zebra", căci avea coloritul penelor ca o zebră. După năpârlire el s-a făcut un bărbătuş splendid negru, ca şi părinţii lui.

În interiorul acestei rase de Stichelbaut se întâlnesc frecvent exemplare cu guşa roşie. Deci este o caracteristică a acestei rase. Unii se nasc negri cu o pană albă, un atavism, care vine de la Yzeren Kenedy, negrul cu pană albă, faimos, campion Stichelbaut. Fiecare individ se naşte cu procesul său ereditar; în consecinţă este periculos de a judeca asupra aparenţelor porumbelului călător, fiind imprudent a se pronunţa fără a cunoaşte nimic din istoria predecesorilor săi. Nu trebuie etichetat dacă se vede un porumbel pentru prima dată, ci abia după un studiu mai amănunţit, luând în considerare zborurile, reproducerea, putem stabili dacă porumbelul este de rasă de fond sau de viteză.

Plan de tratament varianta Romvac

Ziua 1-2-3-4 Combaterea tricomonozei
Flagelstop(pulbere) 10g pentru 40 porumbei in 2,5l apa+1g vit C in cazul apei dure se mai
poate folosi si Columboviofort in loc de Flagelstop 2 cpr/zi
• Ziua 5-6 Vitaminoterapie
Complex polivitaminic buvabil 1-2ml l apa
Liprot(drojdie)
• Ziua 7-8-9-10 Combaterea Coccidiozei
Amprolium 2g l apa zi
• Ziua 11 Vitaminoterapie
Complex polivitaminic buvabil 1-2ml l apa
Liprot(drojdie)
• Ziua 12-13-14-15 Combaterea Salmonelozei,Colibacilozei,Micplasmozei,Stafilococciei
Enrofloxarom 2ml l apa
Tusifug(sirop de patlagina)
• Ziua 16-17 Vitaminoterapie+refacerea florei intestinale
Complex polivitaminic buvabil 1-2ml l apa
Liprot(drojdie)
• Ziua 18 Deparazitare interna si externa
Rombendazol super 1/4 comprimat
• Ziua 19-20-21-22 Pentru pregatirea organismului inainte de vaccinare
Vit E 1-2 ml l apa
• Ziua 21 Vaccinare contra paramixovirozei(si contra salmonelozei in viitor)
Paramixovacol 0.2 ml porumbei subcutanat
• In luna Aprilie contra Difterovariolei
Se vaccineaza cu Romporpox

Programul principalelor acţiuni profilactico-curative efectuate în adăposturile de porumbei


OBLIGATORIU: Vaccinarea împotriva paramixovirozei!
Columbofilii ştiu că, până la sfârşitul lunii aprilie cel mai târziu, absolut tot efectivul de
porumbei, fie că sunt porumbei călători, de ornament sau de carne, trebuie vaccinat
atât contra paramixovirozei (boală virală incurabilă, care produce o mortalitate extrem
de mare, eventualii supravieţuitori, foarte rari dealtfel, rămânând toată viaţa cu sechele
nervoase) cât şi contra difterovariolei (vărsat, bubat)
Fără deparazitare nu se poate!
Pentru inducerea unui răspuns imun optim în urma vaccinării contra paramixovirozei şi
nu numai, porumbeii trebuie să fie sănătoşi şi deparazitaţi. Astfel, anterior vaccinării,
tot efectivul de păsări va fi tratat contra paraziţilor interni, în special contra
trichomonozei cu FLAGELSTOP pulbere hidrosolubilă (10 g/40 porumbei/zi, 3-5 zile),
urmat de tratament contra eimeriozelor (coccidioza) cu AMPROLIUM pulbere
hidrosolubilă (1-2 g/litru apă/zi, 5 zile); apoi de un tratament contra nematodozelor
(limbrici şi capillaria), cestodozelor (tenii) şi parazitozelor externe (păduchi, căpuşe
etc.) cu ROMBENDAZOL SUPER comprimate (1/4 comprimat/porumbel/zi, 1-2 zile).
În acelaşi timp se deparazitează şi adăpostul (voliera) cu o soluţie de ROMPARASECT (2
ml/litru apă) aplicată prin pulverizare.
Examenul de specialitate este cel mai sigur!
În scopul decelării eventualelor infecţii cu Salmonella, E.coli, Pseudomonas spp,
columbofilii se vor adresa laboratoarelor de bacteriologie – diagnostic, specializate în
patologia aviară, care prin examene de specialitate pot evidenţia de timpuriu infecţiile
cu germeni patogeni, iar prin antibiogramele efectuate află exact la ce antibiotic este
sensibil respectivul germen patogen şi fac recomandarea în vederea conduitei
terapeutice. Drept urmare, se vor putea folosi produsele: ENROCOL, ENROFLOXAROM,
AVIANPROTECT TEN, OXIFURAN, DOXICICLINĂ, ENTEROGUARD, LINCOSPECTROM,
OXITETRACICLINĂ.
Igienizarea adăposturilor
Săptămânal se vor executa acţiuni de igienizare a adăposturilor, prin curăţenie
mecanică (eliminarea dejecţiilor) şi prin dezinfecţie profilactică cu DECONTAMINOL
soluţie 0,5%, CATIOROM sau PURSEPT, pulverizate în adăposturi. Aceşti dezinfectanţi
au acţiune bactericidă (activ pe Salmonella, E.coli etc.), virulicidă (activ pe
paramixovirusuri, poxvirusuri) şi fungicidă (activ pe Candida,
Aspergillus etc.).
Vitamine, vitamine, vitamine!

După efectuarea unui tratament cu antibiotice pentru refacerea florei intestinale este
obligatorie administrarea de VITA B COMPLEX şi TONDIGEST, amestec de extracte din
plante, un sirop ce stimulează apetitul şi motilitatea intestinală.
Cu două zile înainte de orice vaccinare şi 2-3 zile după vaccinare, se administrează
polivitamine precum COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL PENTRU PORUMBEI, (1
ml/litru apă/zi) asociat cu GLUCOVIT pulbere hidrosolubilă cu glucoză/dextroză,
vitamina C şi calciu gluconic (10 g/litru apă/zi). GLUCOVITUL se recomandă a fi
administrat şi în timpul sezonului de zbor (2 zile înainte de îmbarcare şi 1-2 zile la
reîntoarcerea din cursă), în timpul creşterii puilor sau în perioada de convalescenţă.
În profilaxia paramixovirozei se utilizează vaccinul inactivat uleios monovalent
PARAMIXOVACOL, injectat individual, subcutanat în doză de 0,2 ml/porumbel, iar în
profilaxia difterovariolei se administrează individual vaccinul ROMPORPOX.

Schema de tratament pentru porumbei

1)Pentru viermi-Singal/Rombendazol-1/2 comprimat/porumbel-timp de administrare-2 zile
pauza 3 zile intre tratamente
2)Pentru coccidioza-Coccistop(comprimate)/Sulfacoccirom-1 comprimat/porumbel+complex
polivitaminic-timp de 3 zile…pauza 2 zile si iara 3 zile tratament
pauza 3 zile intre tratamente
3)Pentru tricomonoza-Columboviofort-1 comprimat/porumbel sau Flagyl-buvabil(de la
farmacia umana)-7 ml/L-timp de 7 zile
pauza 3 zile intre tratamente
4)Salmoneloza-Enrofloxacina 10%-un capac/2 L+complex polivitaminic-timp de 5 zile
pauza 3 zile intre tratamente
5)Paramixoviroza-Columbovac/Paramixovacol-0,25 ml/porumbel
6)Diftero-variola-Columbo DIV/La Sota-se zmulg 5-6 fulgi din pulpa piciorului,iar cu o vata se
tamponeaza,daca se inroseste a devenit imun la boala

TRATAMENTE - VARIANTA CEA MAI BUNA




A. Primavara inainte de imperechere si sezon:
- deparazitare de paduchi (spray special pentru porumbei)
- tratament impotriva viermilor intestinali (dehelman, dar de preferat produse speciale pentru
porumbei; ar mai merge si usturoiul dar dozajul exact ramane un mister pe care trebuie sa-l
mai studiem, sunt 1000 de pareri).
- tratament de salmoneloza (vezi topic dedicat)
- tratament de tricomonoza (vezi topic dedicat)
- vaccinare de paramixoviroza (obligatorie) – se face cu cel putin 2-3 saptamani inainte de
imperechere pentru ca da sterilitate, mai ales la masculii batrani si risti compromiterea
primului lot de oua
- suplimentare cu probiotice + vitamine
Intre tratamente lasi cam o saptamana de pauza.
Pasii astia se repeta in vara-toamna la vaccinarea puilor.
B. In timpul sezonului:
- dupa intoarcerea din cursa electrolit
- de a doua zi, timp de 2-3 zile medicatie anti tricomonoza (din 2 in 2 saptamani)
- medicatie pentru boli respiratorii (optional)
Cam astea se dau in mod uzual, dar aproape fiecare crescator are alta reteta, si mai ales
interval de timp (unii trateaza tricomonoza dupa fiecare etapa de exemplu).
ATENTIE! Apa pentru medicatie se lasa la declorinat intr-o galeata cel putin 24 de ore. Foarte
multi nu tin cont de treaba asta, care este destul de importanta din cate stiu.

TRATAMENTE PROFILACTICE EFECTUATE LA PORUMBEI IARNA CU MEDICAMENTE ROMVAC



ZIUA 1,2,3 (4) – COMBATEREA TRICHOMONOZEI
se efectueaza cu produsul (medicamentul) FLAGELSTOP pulbere (masal) sau COLUMBOVIOFORT
(individual).
Doza: FLAGELSTOP (10g / 40 porumbei/zi) sau COLUMBOVIOFORT (2 cpr/zi)
ZIUA 5,6 – VITAMINOTERAPIE
- se efectueaza cu produsul (medicamentul)COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL PENTRU
PORUMBEI
- Doza: 20 picaturi /l itru apa / zi sau 1 picatura / porumbel / zi.
ZIUA 7,8 9,10
- COMBATEREA COCCIDIOZEI
- se efectueaza cu produsul (medicamentul)AMPROLIUM 20%
- Doza 2g / litru apa /zi.
ZIUA 11 – VITAMINOTERAPIE
- se efectueaza cu produsul (medicamentul))COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL PENTRU
PORUMBEI
- Doza: 20 picaturi /l itru apa / zi sau 1 picatura / porumbel / zi.
ZIUA 12,13,14 (15) – COMBATEREA SALMONELOZEI, COLIBACILOZEI, MICOPLASMOZEI,
STAFILOCOCIEI (de preferat în urma unei antibiograme)
- se efectueaza cu produsul (medicamentul) ENROFLOXAROM(2ml / litru apa / zi) + TUSIFUG
(1ml / 10 porumbei /zi)., DOXICICLINA (2-3g-litru apa pe zi), LINCOSPECTROM.
- Doza: conform instructiunilor
ZIUA 16,17 – VITAMINOTERAPIE + REFACEREA FLOREI INTESTINALE
- se efectueaza cu produsul (medicamentul) COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL PENTRU
PORUMBEI + VITAPREMIX BIOMOS
- Doza 5g / kg boabe umectate in prealabil cu KEFIR(Iaurt)
ZIUA 18 – DEPARAZITARE INTERNA + EXTERNA*Simultan parazitii interni+EXTERNI
- se efectueaza cu produsul (medicamentul) ROMBENDAZOL SUPER(1 blister de 10 cp. ajnge pt 40
pina la 50 porumbei)
- Doza.1/4 cpr / zi,individual sau pisate si amestecate pe boabe,in prealabil umectate cu iaurt
ZIUA 19,20,21 (22) – VITAMINA “E” + SELENIU (pentru pregatirea si stimularea organisnului
înainte si dupa vaccinare)
- se efectueaza cu produsul (medicamentul) VITAMINA E
- Doza.1-2 ml / litru apa / zi.
ZIUA 21 – VACCINAREA CONTRA PARAMIXOVIROZEI(+Salmonelozei,in viitor)
- se efectueaza cu vaccin PARAMIXOVACOL(sau,in viitor cu vaccinul MIXT,APOS contra
paramixovirozei+salmonelozei-COLUMBOPOLIVAC )
- Doza 0,2ml / porumbel, subcutan
SI IN APRILIE,CONTRA DIFTEROVARIOLEI( se efectueaza cu vaccin ROMPORPOX)